Procrastinare – Despre amanarea sarcinilor de serviciu

Este un articol despre o “calitate” pe care va fi amuzant sa o descoperi ca fiind si a ta. Nu la fel de amuzant ca si filmuletul de 3 minute de la finalul textului.

Tu iti amani sarcinile acasa? Dar la serviciu?

Procrastinare – PROCRASTINÁ, procrastinez, vb. I. Tranz. A amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa. Din engl. procrastinate. (Dexonline.ro).

Daca te-ai gasit si tu in situatia in care lasi deoparte sarcini importante in mod repetat, nu esti singurul. De fapt, foarte multi oameni fac asta intr-o masura mai mica sau mai mare. Unii sunt insa afectati cronic, iar acest lucru ii face sa nu isi atinga potentialul maxim, ii opreste din “crestere” si le intrerupe cariera.

Probabil ca cel mai important este sa iti dai seama ca acest lucru te afecteaza la un grad sever, sa intelegi ca ti se intampla si ce ti se intampla si sa faci ceva activ pentru a stopa acest comportament.

De cele mai multe ori amanam taskuri importante sau cele pentru care putin studiu este necesar pentru a le indeplini, in favoarea unui time out, in favoarea unora mai placute, mai usoare, care te solicta mai putin intelectual.

Sigur ca a amana o sarcina importanta, amanare facuta strategic, cu argumente, nu este neaparat procrastinare, poate face parte doar din strategia de prioritizare pe care ti-ai stabilit-o. Ex: nu sun acum clientii neincasati, caci am de citit o noua oferta de la o companie aeriana, care este valabila doar 48 de ore. Nici macar: nu sun clientii neincasati acum, pentru ca nu am o stare de spirit prea buna, nu este de fapt o amanare a sarcinilor, o taraganare, procrastinare.

Daca ai un motiv concret si corect pentru care amani o anumita sarcina care nu iti place, e ok. Dar daca doar cauti scuze pentru a nu face acel lucru… ei bine… asta e taraganare. Si se pare ca acest comportament este independent de nevoia de finalizare a unei actiuni, de implicatiile nefinalizarii ei la timp, de respectul de sine sau de energia de care dispui intr-un anumit moment.

Ca sa scapi de asta, intreaba-te de ce o faci: sarcina respectiva este neplacuta si incerci cu orice pret sa o eviti. Multe joburi au astfel de sarcini, neplacute sau pur si simplu plictisitoare, dar de cele mai multe ori cel mai bine este sa le faci repede, ca sa scapi de ele si sa te poti concentra pe altceva. Alt motiv: esti dezorganizat! Persoanele organizate au de cele mai multe ori “to do lists” si e mai greu pentru ele sa fenteze sarcinile, pentru ca s-au obisnuit sa urmareasca acele liste si sa le “rezolve”, luand sarcinile pe rand, fara sa sara peste ele. Chiar si daca esti o persoana organizata, uneori te poti simti depasit de sarcinile pe care le ai de indeplinit. Poti avea poate si dubii ca ai calitatile si resursele necesare pentru a le face si atunci, evident, cauti confortul oferit de sarcinile simple, pe care le-ai mai facut si stii ca le poti indeplini fara bataie de cap si cu oarecare mandrie (aman apelarea clientilor a caror curse au suferit modificari, caci nu stiu ce argumente sa le dau, mi-e teama sa nu tipe la mine, mi-e teama sa nu anuleze rezervarile si apoi mi-e greu sa explic in birou ce s-a intamplat, mi-e teama ca nu sunt la fel de puternic si de articulat ca ceilalti colegi ai mei care fac asta cu brio etc). Din pacate, acest sarcini trasate de catre management sau pur si simplu aflate in job description, nu vor disparea. Poti incerca sa le pasezi altcuiva, poti incerca sa nu le faci deloc, dar aceste strategii iti vor aduce minusuri in cariera pe termen scurt sau lung.

In mod surprinzator, perfectionisti sunt cei care amana mai des sarcini, tocmai din teama de a nu se descurca perfect.

Ce sa faci?

  • Organizeaza-te mai bine, asa cum o fac poate altii din jurul tau;
  • Roaga pe cineva sa te verifice, ca sa ai o presiune externa;
  • Stabileste-ti propriile deadline-uri;
  • Imagineaza-ti in detaliu si urmeaza firul unei sarcini importante, neefectuate la timp;
  • Pune un pret pe munca ta, asa cum angajatorul tau te plateste pentru a face inclusiv acele sarcini mai putin placute si fa sa iti meriti banii;
  • Daca nu iti este familiar, studiaza principiul lui Eisenhower Urgent/ Important (vezi o schema simpla la finalul articolului). Internetul este foarte generos cu explicatii privind acest principiu, prin care ceea ce este urgent nu este neaparat important si invers.

Poate va regasiti in aceasta situatie, care credeti ca este salvatoare: nu doar ca amanati anumite taskuri importante, dar v-ati gasit si scuza ca le puteti face pe ultima suta de metri, ca doar nu ati lasat nicioadata ceva nefacut la munca… Da, probabil, dar uite ceva la care poate nu v-ati gandit: ce impact are acest lucru asupra colegilor/ sefilor/ furnizorilor vostri? Daca graba voastra de ultimul moment ii solicita pe altii sa isi schimbe ritmul sau prioritatile (un furnizor care primeste schimbari in ultim moment, un coleg care nu poate preda listele pasagerilor, o factura mare de la contabilitate care nu poate fi incasata din cauza clientilor tai neincasati, o procedura nefinalizata de catre management caci nu are feedback-ul tau etc). Cu siguranta cei cu care lucrezi vor deveni nervosi in preajma ta, vor astepta sa le mai cada o bomba la fiecare final de zi/ perioada/ sezon, iar daca proiectul respectiv esueaza, vei fi primul pe care cei din echipa vor da vina.

Uite o schema logica a principiului lui Eisenhower:

1

Am lasat la final un filmulet de 3 minute cu Ellen DeGeneres care explica foarte bine, practic, tot ce am scris eu mai sus. Asa ca, daca oricum ti-ai inceput ziua cu facebook personal, caci dintr-o poza ai trecut prin paginile fostilor colegi de generala, asta in cautarea unor ghete noi cu tinte, la moda, pentru ca un coleg dintr-un infotrip ti-a vandut un pont si ti-ai amintit vazand o cerere pe Iordania, atunci… mai petrece 3 minute amanand taskurile zilei si amuza-te 🙂

Daca ai nevoie de consilierea mea pentru oricare dintre barierele din cariera ta, nu ezita sa ne contactezi. Ma gasesti usor, foloseste-ti momentele de procrastinare pentru asta 🙂

Enjoy!

Articol scris de Oana Diaconu TIGAU, Managing Partner RTT

Agent Turism, Consultant turism, News, Resurse umane turism

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.