Cum sa negociezi o marire de salariu la sfarsitul anului

In general, companiile, poate mai putin cele din industria turismului sau sa spunem cele de talie mica, au o politica de marire salariala. Sunt diferite perceptii venite din ambele parti. Cea mai des intalnita de mine, personal, este: sunt deja de 3 ani in companie, merit o marire de salariu. Sunt argumente pro si contra acestei “obligativitati” din partea angajatorului. Sigur, daca dupa 3 ani inca mai esti in agentie, probabil ca faci o treaba buna, deci exista mari sanse sa meriti marirea de salariu. Numai ca vechimea nu este un factor definitoriu atunci cand vine vorba de eficenta si valoarea ta ca si angajat. Vechimea poate fi recompensata prin bonusuri sau premieri specifice. Cunosc agentii care au stipulat in ROI (Regulament de Ordine Interioara) o suma fixa oferita angajatilor pentru diverse ocazii: vechime, nunta, nasterea unui copil etc, motive care nu tin de eficienta muncii. Eficienta este masurata si premiata prin metode specifice de bonusare, tinand cont de criterii calitative si cantitative, care vor face obiectul unui articol ulterior.

Si totusi, se apropie sfarsitul anului. Pentru tine si pentru companie pare sa fi fost un an bun. Este un moment potrivit sa iti asiguri pozitia si salariul pentru anul ce urmeaza.

In primul rand este foarte important ca negocierea sa fie purtata fata in fata, nu prin telefon sau email. “Cand te uiti in ochii cuiva este mai greu sa spui nu. Studiile spun ca intalnirile fata in fata au de 6 ori mai multe sanse pentru cel care a initiat negocierea, precizeaza Stuart Diamond (ex jurnalist american, castigator al Premiului Pullizer, profesor, avocat, antreprenor, autor al unor carti foarte apreciate despre tehnici de negociere. Cea mai cunoscuta carte a sa este Getting More, best seller in 2011 a fost folosita de catre compania Google pentru trainingul angajatilor din toata lumea. Cartea nu a fost tradusa inca in limba romana, insa poate fi citita in limba engleza. )

Discutia despre marirea de salariu trebuie anuntata ca si o discutie despre valoarea ta in companie, si nu ca o discutie despre bani. Apoi cere parerea managerului despre tine. Intreaba cum ai performat anul acesta si daca rezultatele au fost cele asteptate. Sigur, ca tu ai deja o imagine clara asupra rezultatelor tale This Site. Nu pleca la negociere daca nu esti sigur de rolul tau in agentie, de aportul adus in anul ce tocmai se incheie.

Intreaba apoi care sunt compensatiile pe care agentia ar trebui sa le ofere, iar daca raspunsul este ca nu se ofera, intreaba ce ar trebui sa faci anul viitor pentru ca situatia sa se schimbe. Vino pregatit cu documente care sa arate: aprecierea clientilor pentru vacantele propuse pana atunci, laudele sefilor sau ale colegilor, orice cursuri absolvite, teste trecute sau aprecierile managerului personal, orele suplimentare lucrate, proiecte care nu te priveau direct, dar la care ai participat pentru binele agentiei.

Daca simti ca seful tau este deschis la o marire, lasa-l pe el sa propuna o suma. Pentru a seta standardele pentru anul urmator, intreaba ce ar trebui sa faci in perioada urmatoare pentru ca suma sa fie mai mare. Daca managerul tau iti va impune niste standarde, probabilitate sa le si respecte este mai mare.

Daca nu ti se propune o suma si raspunsul este strict, nu oferim mariri anul acesta, atunci vezi in ce masura, in momentul in care este limpede ca managerul tau este convins ca o meriti, dar pur si simplu financiar nu poate face fata, vezi in ce masura poti fi compensat cu: zile libere, program flexibil in anumite perioade, cursuri etc, in conditia in care valoarea ta este recunoscuta.

Daca nu ti se ofera nimic, atunci afla cand puteti avea din nou aceasta conversatie, propune tu o perioada: peste 3 luni de exemplu si intreaba cum ar trebui sa fie climatul economic sau ce factori externi ar putea totusi influenta decizia sefului.

Exemplul concret si personal al lui Stuart Diamond, pe vremea cand era reporter la The New York Times, in 1980. Isi aborda seful la fiecare sfarsit de an si ii adresa o intrebare generala: Cum crezi ca m-am descurcat anul acesta? Dupa ce primea un raspuns favorabil, intreba direct: “Pentru tine, valorez mai putin decat anul trecut?” Raspunsul era invariabil: Nu si atunci Diamond vorbea despre inflatie fapt care ii aducea un venit mai mic. “Daca nimeni nu primea nicio compensatie anul acela, spuneam: Vreau doar sa fiu platit anul viitor ca si anul acesta.” precizeaza Stuart Diamond. Acest lucru insemnand o marire de salariu.

Fiecare angajat merita sa lucreze in mediul potrviit, sa primeasca beneficii pe masura muncii prestate. RTT lucreaza cu candidatii sai pentru a-i determina sa fie siguri pe valoarea lor. Insa, oricand ceri ceva in plus, trebuie sa ai argumente despre munca personala, despre cresterea prin care ai trecut si care se traduce in beneficiu pentru companie. Atunci cand un client ne cere sa gandim o schema de loializare a angajatilor, tinem cont de toti acesti factori, cantitativi si calitativi, de implicare si de dezvoltare personala. In momentul in care esti constient de valoarea ta, poti aduce cu usurinta argumente. Daca acestea nu sunt luate in calcul, iar tu esti cat se poate de obiectiv, atunci poate e vremea sa mergi mai departe.

Citate din http://www.forbes.com/sites/susanadams/2015/10/24/how-to-negotiate-a-year-end-raise-5/

Articol scris de Oana Diaconu-Tigau, Managing Partner RTT

Uncategorized @en

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.