Atunci cand seful afla ca iti cauti un job nou
Imagineaza-ti urmatoarea situatie: tocmai te-ai intors din pauza de masa, iar seful tau iese inaintea ta, pe holul agentiei si te intreaba cu seninatate: “Buna. Ce mai faci? Am auzit ca iti cauti un nou job.”
E usor de intalnit o astfel de situatie, nu? Presupunand ca afirmatia sefului este una corecta, ce faci?
Motivele pentru care acesta ar fi aflat marele tau secret sunt multiple si le voi enumera spre finalul scrierii mele. Permite-mi acum sa iti ofer cateva sfaturi, inspirate, care functioneaza in majoritatea cazurilor. Nu vor avea efect daca ai incalcat niste clauze contractuale sau un regulament intern al agentiei pentru care lucrezi sau daca seful tau este unul razbunator, orgolios, agresiv, cu care nu ai avut niciodata un dialog de la egal la egal, de la care nu ai avut ce invata, si atunci … poate e mai bine ca iesi din aceasta combinatie nefericita. Daca iti cauti job doar pentru a primi oferte pe care sa i le arati sefului pentru a-ti renegocia actualul salariu… N-o mai fa! Alergi dupa 2 iepuri si-i vei pierde pe amandoi, iar etica ta, clar lasa de dorit. Spune-i sefului ca a fost un impuls de moment, peste care ai trecut. Vezi daca te iarta.
In primul rand cred ca ar trebuie sa fii sincer. In general suntem adeptii abordarii directe si oneste. Ambele parti au de castigat. Iti demonstrez si cum. Chiar daca doar ai aplicat sau deja ai apucat sa mergi la interviuri, poti recunoaste ca intr-adevar esti atent la ce are piata de oferit in acest moment. Intre noi fie vorba, desi nu multi sefi vor sa o auda, este dreptul tau sa stii cum te pozitionezi.
Raspunde si tu cu aceeasi seninatate, nu te fastaci, incercand sa negi. Iti vei inrautati situatia pe termen lung, indiferent daca iti schimbi jobul a doua zi sau ramai in companie. Daca pleci, referintele si imaginea ta (caci da, piata e mica), vor avea de suferit. Daca ramai… nu vor fi prea placute intalnirile viitoare cu seful tau care isi pierde increderea in tine, care va fi mai “politist” ca niciodata si cu siguranta iti pierzi randul la o eventuala promovare interna.
Dupa ce recunosti ca ai aceasta preocupare in a vedea ce joburi noi sunt in piata, trebuie, oblgatoriu sa aduci si explicatii, nu doar pentru a te acoperi, ci pentru a da ocazia unei discutii constructive cu seful tau.
Posibilitati reale, foarte important ca ele sa fie REALE:
… ma mut din oras si voi avea nevoie de un job nou; – seful tau poate chiar iti va intinde o mana de ajutor;
…vreau sa schimb domeniul. Am invatat multe aici, dar cred ca nu sunt facut pentru asta sau ma atrage mai mult asta… – si in aceasta situatie seful tau, nu doar ca ti-ar oferi o recomandare – daca are de ce:) – dar poate chiar te va ajuta cu contactele sale din alte domenii;
…pentru ca imi doresc sa avansez. Aici sunt mai multe situatii: stii sigur ca nu se poate avansa in actuala agentie, si ii si spui sefului ca esti constient de asta; nu stii daca se poate avansa – deschide acest subiect cu el, cat nu este prea tarziu. Poate iti meriti promovarea! Si daca da, si daca nu, ai explicat motivul intr-un mod infailibil;
… pentru ca mediul de lucru nu imi mai ofera siguranta. Poate primesti semnale ca lucrurile nu merg bine in companie sau departament, discuta-le cu seful tau. Profita de aceasta oportunitate. Daca este o persoana la fel de corecta ca si tine, nu o va lua in nume de rau;
…pentru ca a ajuns la mine o oportunitate, un prieten mi-a recomandat sa vad despre ce este vorba. Daca nu ai foarte multe argumente, pentru ca seful tau este dintre cei descrisi mai sus, atunci ii poti spune ca nu este o oferta pe care sa o accepti din prima, desi tu poate urmeaza sa mergi la un al doilea interviu.
Conversatia din hol, cu seful tau, probabil ca a fost una scurta, de 2-3 minute. Momentele care urmeaza sigur sunt mai grele. Atmosfera poate fi usor tensionata. De aceea este important sa ii multumesti sefului ca ti-a permis sa fii cinstit cu el si sa demonstrezi ca esti loial jobului pana la final. Putin exces de zel ar fi benefic: mai multe ore la birou, rezultate mai bune ca de obicei, interes sporit, macar pana atunci cand stii ce urmeaza sa faci. Interviurile programeaza-le in afara orelor de program, caci, evident, fiecare absenta sau pauza aparuta din senin reprezinta in mintea sefului tau un nou nterviu. Nici el nu va dori sa traiasca cu tine intr-un suspans permanent.
Revenind la motivele pentru care un sef ar putea sa afle ca tu esti in cautarea unui nou job. Fie un coleg de-al tau binevoitor a lansat aceasta informatie din motive egoiste, fie ai fost tu imprudent si ti-ai printat CV la imprimanta comuna, fie ai aplicat de pe calculatorul de serviciu pe portalurile de joburi, fie porti, cu un recrutor, o conversatie de pe mailul de serviciu, fie cei la care mergi la interviu deja nu iti ofera confidentialitate. Unele agentii au intelegeri cu agentii pentru a nu face schimb de personal intre ele. Noi le cunoastem si evitam situatiile neplacute, dar atunci cand esti pe cont propriu s-ar putea sa nu ai acces la aceasta informatie. Trebuie sa ai grija.
Important este ca tu sa faci o distinctie clara intre jobul pe care-l ai si cel pe care ai putea sa il ai. Si ca loialitatea si efortul depuse trebuie sa fie pentru cel care iti ofera de lucru si salariu zi de zi.
Sigur, confidentialitatea depinde de multi factori etici. Este principiul dupa care ma ghidez, zi de zi, in activitatea mea. De curand am asistat la o discutie extrem de urata pe o retea de socializare, in care un angajator a facut public profilul unei angajate care a petrecut doar cateva zile la el in agentie si nemultumit fiind de timpul investit a reclamat-o public, fara drept la replica. Aceasta situatie, sigur, a incalcat grav dreptul la confidentialitate al persoanei. Toata lumea are dreptul la cunoastere, la invatare, la experimentare, la a cauta ceva mai bun, la a fi platit corespunzator cu munca prestata. Voi fi mereu de partea candidatilor care isi doresc ceva mai bun si au facut tot posibilul sa-l obtina de la actualul angajator. Sunt insa impotriva celor lipsiti de loialitate, a mercenarilor, ai celor care nu isi respecta angajatorul, colegii si clientii.
Deci, atunci cand seful afla ca iti cauti un job nou, fii sincer si asuma-ti-o!
Happy job hunting 🙂
Articol scris de Oana Diaconu-Tigau, Managing Partner RTT
Agent Turism, Consultant turism, Resurse umane turism, Uncategorized @ro