Cifre privind evolutia pietei muncii in industria turismului

La sfarsitul anului trecut am lansat un chestionar agentiilor de turism din Romania, pentru a avea cateva cifre legate de miscarea pietei muncii in turism. Cifrele de mai jos sunt concludente, iar discutii detaliate, pe oricare din aspectele de mai jos le putem purta oricand.

Sunt convinsa ca feedbackul corect, obiectiv, hranit din multiple surse (clienti si candidati intervievati), filtrate prin mintea noastra de fosti practicieni in turism, pe care-l primim zi de zi ca si firma de recrutare focusata pe agentiile de turism este benefic oricarei agentii care vrea sa intre in contact cu noi.

Cine a raspuns la chestionar:

38.9% – reprezentanti ai unor agentii cu sub 4 angajati;
33.3 % – reprezentanti ai unor agentii cu 4 pana la 10 angajati;
22.2% – reprezentanti ai unor agentii cu 10 pana la 50 de angajati;
5.6% – reprezentanti ai unor agentii cu peste 50 de angajati.

Din punct de vedere al angajarilor facute in 2011, cifrele sunt extreme: cele mai multe agentii (56,7%) au angajat sub 2 persoane sau chiar deloc si 16% au angajat peste 10 persoane, in conditiile in care in 2012 niciuna din agentiile chestionate nu doreste sa-si inchida afacerea, din contra 83.3% se gandesc sa isi extinda activitatea si doar 16.7% au in plan restrangerea acesteia.

In general nu exista o strategie de resurse umane pentru 2012 in agentiile chestionate, intrucat 44.4% nu stiu cate persoane intentioneaza sa angajeze anul viitor, iar 6.7% vor angaja peste 10 oameni.

Din punct de vedere al angajarilor, anul 2011 a fost unul sensibil mai activ decat 2010, cand 58.8% din agentiile respondente au spus ca nu au angajat nicio persoana (5.3% dintre acestia fiind totusi agentii nou deschise in 2011).

Ca si surse de recrutare, agentiile de turism au folosit: portalurile de joburi, recomandarile si agentiile de recrutare. Insa 72.2% dintre ele nu au finalizat nicio angajare prin portalurile de joburi, insa 11.1% au angajat peste 10 persoane prin aceasta sursa de recrutare read review. 22.2% dintre respondenti au angajat intre 2 si 5 persoane prin recomandari, iar 37.5% au lucrat cu firme de recrutare.

Cele mai mari probleme avute cu personalul si cu recrutarea acestuia in 2011 au fost: gasirea unor noi candidati potriviti (61.1%), lipsa resurselor pentru a investi in pregatirea actualilor angajati (38.9%), motivarea angajatilor (5.6%) si lipsa de seriozitate a agentilor (16.7%).

Consultant turism, Resurse umane turism

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.