Despre demisie si preaviz

Evolutia tine de schimbare. Sigur, cand aceasta este facuta cu cap. Scriam acum ceva vreme un articol legat de acest lucru, deci nu voi relua. http://www.recrutare-turism.ro/atunci-cand-iti-schimbi-cariera/

Schimbarile locului de munca, pe langa toate celelalte implicatii, presupun si cateva reguli stipulate in codul muncii. Cele mai multe sunt legate de DEMISIE. Ai decis sa pleci de la actualul loc de munca. Iti spunem mai jos, cum iti dai demisia, ce acte trebuie sa primesti de la angajator si care-i treaba cu preavizul.

Contractul de munca, pe care (sper ca) l-ai semnat la angajare, este un act bilateral, consensual, semnat intre doua parti egale dpdv legal. Acolo se negociaza detaliile legate de job, remuneratie etc.

Indiferent de motiv, salariatul, parte a contractului de munca, are dreptul sa inceteze acest contract, UNILATERAL. Prin demisie se întelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca. Demisia poate aparea in cazul unui contract incheiat pe perioada nedeterminata, determinata, full time, part time etc.

In functie de situatie, exista totusi 3 situatii atunci cand iti dai demisia: demisie cu preaviz, demisie cu acordul partilor, demisie fara preaviz (valabila atunci cand angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contract).

Ca sa iti dai demisia trebuie sa redactezi o notificare scrisa, pe care o dai angajatorului. Acesta este obligat sa o inregistreze! In aceasta demisie nu esti obligat sa scrii motivul demisiei. Daca ai avut o discutie prealabila cu angajatorul si acesta este dispus sa renunte la perioada de preaviz (toatal sau partial), atunci aceasta este o demisie cu acordul partilor. Daca acesta nu este de acord cu renuntarea la preaviz, caci trebuie sa te inlocuiasca, caci trebuie sa iti predai partidele in lucru etc, atunci vei fi obligat sa respecti preavizul care este de maxim 20 de zile lucratoare in cazul functiilor de executie, respectiv 45 de zile lucratoare in cazul functiilor de conducere. In cazul in care preavizul este intrerupt de un concediu medical, preavizul se prelungeste cu durata concediului medical.

Cererea de încetare a contractului de munca este un act irevocabil, ceea ce înseamna ca, odata comunicat angajatorului, salariatul nu îsi poate retrage cererea decât în situatia în care primeste acordul angajatorului.

Actele obligatorii furnizate de angajator la incetarea contractului

În cazul incetarii contractului de munca prin acordul partilor, la data convenita de acestea, angajatorul are obligatia de a furniza angajatului urmatoarele acte, la cererea celui din urma:

  • decizia de încetare a raporturilor de munca (a CIM);
  • nota de lichidare (din care sa reiasa daca partile au datorii neachitate una fata de alta);
  • adeverinta de concedii medicale pentru ultimele 12 luni;
  • adeverinta de venit pentru ultimele 12 luni (care înlocuieste fisa fiscala);
  • adeverinta de vechime în cadrul companiei.

Daca demisioneazi cu preaviz, vei solicita angajatorului o decizie de încetare în original, adeverinta de vechime în original si fisa de lichidare, plus orice alte documente care sunt necesare si atesta vechimea în munca, relatia de angajare sau stagiile de cotizare.

Atentie, in cazul in care demisionezi nu ai dreptul la indemnizatie de somaj.

Iti recomandam sa lasi loc de buna ziua atunci cand iti parasesti locul de munca. Sa incerci sa iti dai demisia cu acordul partilor, respectand nevoia de timp a angajatorului, si sa accepti interviul de exit daca acesta iti este solicitat.

Informatiile cuprinse in acest articol tin cont de Codul Muncii actualizat 2015, sectiunea 8, articolul 81.

Articol scris de Oana Diaconu Tigau, Managing Partner RTT

News, Resurse umane turism

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.