E BETON sa ai o cariera in turism

Tineri, frumosi, destepti, conectati la toate sursele de informatie, in cautare de provocari, inclusiv la locul de munca, fara stare, sclipitori. Asa esti cand termini scoala. Cauti ceva… Esti greu de convins, experimentezi. Iti scriu despre o varianta, o solutie pentru tine. Una buna. Intra in domeniul turismului, ia vezi, iti place?

Am sintetizat 10 motive, testate personal, invatate personal si mai ales experimentate si in alte domenii de activitate.

1 zb8gckh. Nu ai nevoie de experienta pentru a ocupa o pozitie de junior in acest domeniu. Poti sa nu fi lucrat nici macar 1 zi in viata ta! Du-te la interviu cu o atitudine corecta, arata seriozitate, dorinta de a te implica si integra in colectiv si vei avea surpriza sa fii preferat pentru acea pozitie. Prin definitie turismul nu necesita o calificare prin diplome si prin traditie e o calificare la locul de munca. Sigur ca exista si calificari, exista si diplome dar pentru inceput nu ti le cere nimeni.

2. Un job in turism ofera unui tanar, la inceput de drum, o privire de ansamblu asupra societatii, asupra diversitatii domeniilor de activitate. Cum? Prin conectare. Fie ca esti intr-o agentie de turism sau hotel vei vorbi cu oameni. Oamenii acestia lucreaza undeva. Fii curios si incearca sa ii cunosti. Poti afla care sunt domeniile in care oamenii se simt rasplatiti corect pentru munca lor si care ii ajuta sa se dezvolte. Vei afla asta direct, de la sursa, nu din articole sau topuri „best employer of 2016” din diverse site-uri, de la stiri ce deservesc diverse interese.

3. Aproape toti angajatorii te vor trece prin programe de training, fie ele si specifice industriei (AMADEUS, FIDELIO, MICROS etc) si asta iti va da o specializare. In maxim 2 ani vei dezvolta si stapani skill-uri de comunicare verbala si in scris, handling complaints, vanzari, logistica, operare PC.  Daca ai norocul sa lucrezi pentru o multinationala impactul va fi si mai mare deoarece vei avea manageri expati cu care vei comunica in alta limba decat romana (lectii gratuite de limbi straine) si vei avea poate si oportunitatea de a calatori sau chiar de a promova in alta tara.

4. Industria serviciilor este o rampa de lansare prin definitie. In cele mai multe tari ale acestei lumi in servicii hoteliere lucreaza studentii ce vor sa isi intregeasca veniturile sau sa isi plateasca cursurile. 99% din abilitatile deprinse intr-un job in turism vor putea fi folosite in oricare alt domeniu vei decide sa lucrezi. Sunt invatate abilitati generale si modele comportamentale  ce iti vor servi chiar si daca vei lucra la NASA.

5. Vei lua contact cu paturi sociale diferite, nationalitati diferite, culturi diferite. Asta inseamna ca prin simpla prezenta a ta intr-un hotel sau agentie iti vei largi orizonturile date de cartierul sau orasul in care esti. Vei invata mai multa geografie, istorie, politica sau sociologie decat ti-ai imaginat vreodata prin cel mai frumos mod posibil, acela al interactiunii directe. Oamenii care calatoresc adora sa vorbeasca cu cineva dispus sa ii asculte, adora sa vorbeasca despre orasul lor, despre tara lor, despre jobul lor.
In turism ai satisfactia lucrului implinit asa cum mai rar ti-l ofera alte domenii. Asta e greu de explicat unui tanar, stiu dar e important sa stii sa cauti satisfactie in munca pe care o faci. Altfel va deveni o corvoada si banii nu vor fi niciodata suficienti cat sa tina loc si de multumire personala.

6. Vei calatori. Da, mai devreme sau mai tarziu vei calatori pe banii angajatorului: fie ca sunt infotripuri, fie ca vei insoti un ghid, fie ca vei face schimb de experienta cu un alt hotel, fie ca vei fi trimis la un training de specialitate, la un workshop sau conferinta, vei calatori dosage for prozac.

7. Munca in turism este atat de dinamica, diversa si divizata, incat vei putea oricand sa migrezi intr-un alt departament, nu vei cunoaste rutina locului de munca. Gandeste-te doar cate destinatii sunt de cunoscut: peste 200 de tari de descoperit, plajele celor peste 100 de mari si oceane, aproape 40 de lanturi muntoase.

8. Vei avea despre ce discuta in afara serviciului. In grupul tau de prieteni se vorbeste despre vacante, tu vei avea ce spune.

9. Vei fi remunerat conform rezultatelor si vei primi si recunoastere directa si imediata din partea clientilor!

10. In turism iti poti gasi locul si daca esti o persoana creativa (departament marketing de exemplu), si daca esti o persoana comunicativa (departament vanzari), si daca ai o aplecare catre tehnica (zona online si tehnologia se dezvolta rapid in turism si suntem in permanenta cautare de ucenici si specialisti), si daca iti place sa te ascunzi in spatele sistemelor, cifrelor, caci departamentul de back office este bine reprezentat.

Vino sa iti prezentam optiunile, sa iti vorbim despre oferte concrete si bani. Incearca si apoi scrie-mi despre tine dupa 12 luni de experienta, stiu ca vom avea multe de vorbit!

Oana Diaconu-Tigau
Managing Partner
Recrutare Turism & Training
0040 722 604 755
oana.diaconu@recrutare-turism.ro
www.recrutare-turism.ro

Multumiri Danei Petrus (General Manager Complex Melodia & Favorit) pentru completari.

cariera in turism, Joburi turism, Resurse umane turism

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.