Job rotation – Miscarile interdepartamentale, ca si tehnica de HR

Ce este Job Rotation? Rotatia joburilor/ functiilor/ sarcinilor. Este o tehnica de management a personalului, o strategie de HR, prin care companiile isi muta angajatii pe diverse functii in cadrul organizatiei. Se presupune ca este o operatiune benefica atat pentru companie cat si pentru angajatii implicati, pentru care ar trebui sa creasca gradul de motivare, implicare, intelegere a proceselor companiei.

Obiective

•    Reducerea monotoniei jobului;
•    Planificarea succesiunilor;
•    Crearea unei potriviri perfecte angajat/ job;
•    Expunerea angajatilor la alte nivele ale companiei;
•    Testarea calitatilor si competentelor angajatilor;
•    Dezvoltarea unei arii mai largi a experientei de munca a angajatilor.

Avantaje

Primul beneficiu este cel de cross-training (training mix si complex). Fiecare invata cerintele specifice sarcinii pe care o indeplineste. Cand fiecare  angajat cunoaste asteptarile si functiunile fiecarui job al fiecarui angajat din jurul lui, ii va fi mai usor sa se integreze in echipa, sa inteleaga importanta locului sau/si dificultatile colegilor.

Acoperirea mai buna este un alt avantaj: atunci cand lipseste cineva este mai usor de inlocuit pe termen scurt. Motivarea angajatilor este cel mai important avantaj de HR al acestei tehnici. Moralul oamenilor este in general mai ridicat atunci cand nu fac o munca repetitiva. Aceasta rotatie pe functii si taskuri rupe monotonia, angajatii se simt mai mandri si au un alt sentiment al echipei si identitatii companiei si ii va da si un sentiment de siguranta sporita, stiind ca va putea performa in orice departament, daca va fi nevoie.

Dezavantaje

In cazul in care rotatia aceasta se face prea des si nu exista o strategie bine gandita, atunci va interveni lipsa dezvoltarii reale a calificarii angajatilor. Daca jobul este schimbat prea repede sau prea des, va impiedica angajatii sa se specializeze in ceva anume si nu va avea productivitatea si eficienta dorite pe nicio pozitie. Nu vor putea fi interpretate corect rezultatele. In general, cei care folosesc echipament fix, ca in agentiile de turism (calculatoare, cataloage etc), care sunt deseori individuale, apare o reticenta in a le instraina.

In front office sau orice alt tip de vanzare, agentii vor fi reticenti in a-si pasa clientii altor colegi pentru a trece in back office prozac medicine. Pe de alta parte, in structuri de call center, job rotation este benefic (front office – back office, emails – calls), eliminand eforturile fizice indelungate (casca 8 ore, de exemplu).

Aplicabilitate in agentiile clasice de turism

Pentru ce pozitii din agentiile de turism este posibila implementarea unei astfel de tehnici? Daca luam cazul unei agentii de turism medii, tur operatoare, cu structura departamentala atunci avantajele sunt multiple:

  • Agentul front office va intelege mai bine crearea produsului pe care il vinde, ocupand locul unui agent back office;
  • Va intelege constructia tarifara si in ce masura se pot oferi reduceri clientilor, va putea sa ofere cu mai multa incredere informatii clientului;
  • Va putea aduce modificari pachetului in cazul unor cerinte speciale ale clientului intelegand totodata implicatiile la nivel de tarif special pentru grup, disponibilitate, itinerariu etc;
  • Cel care vinde isi va putea crea propriile pachete tailor made individuale, la cererea clientilor, va invata folosirea altor sisteme de lucru decat cele deja uzuale;
  • Agentul front office implicat in  activitati financiare va intelege mai usor procesul de facturare -> incasare client -> plata furnizor -> castig brut. Acesta va fi mai responsabil in legatura cu reducerile din comision, incasarile cleintilor, corectitudinea facturilor venite de la furnizor.

Articol scris de Oana Diaconu-Tigau, Managing Partner RTT

Developement, News, Resurse umane turism, Uncategorized @ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.